1
0
Fork 0
freesewing/markdown/org/blog/announcing-freesewing/nl.md

51 lines
3.8 KiB
Markdown
Raw Normal View History

---
author: 1
caption: "Het FreeSewing-logo"
date: "2017-03-24"
intro: "Met trots kondig ik freesewing core v1.0.0 aan en de bijbehorende documentatie die het freesewing project in detail beschrijft."
title: "Welkom op FreeSewing, een open-sourceplatform voor naaipatronen op maat"
---
Met trots kondig ik [freesewing core v1.0.0](https://github.com/freesewing/core) aan en de bijbehorende [documentatie](/docs) die het freesewing project in detail beschrijft.
Maar ik ben ook realistisch. Ik snap dat je wellicht geen tijd hebt om door pagina's en pagina's documentatie te waden.
Dus in plaats daarvan is dit de essentie van FreeSewing in een notendop:
## Hoe het voor FreeSewing allemaal begonnen is
Naaien is gemakkelijk. Echt. Het moeilijk is om alles zo te krijgen, dat het ook goed past. Daarom gebruik je een naaipatroon. Dat is een blauwdruk van het stuk dat je maakt. Een goed patroon leidt tot een goede pasvorm. De meeste patronen doen dat niet.
Dat komt doordat naaipatronen — net zoals kleren in de winkel — in verschillende maten worden gemaakt. Een maten zijn een ruwe manier om mensen in hokjes te stoppen. Ze zijn bedacht voor een gemiddelde persoon die niet echt bestaat. Niet voor jou.
Er is een andere manier om het aan te pakken, en da tis om een patroon uit te tekenen op basis van jouw maten. Zulke patronen op maat zijn veel beter, maar er kruipt veel werk in.
Ik wilde daar verandering in brengen en die poging ontwikkelde zich tot [MakeMyPattern.com](https://makemypattern.com/).
Ik heb die site een aantal jaren beheerd en het was een opmerkelijk succes. Waarschijnlijk heeft het wel geholpen dat ik alle patronen gratis weggaf.
In de wereld van het thuisnaaien is het vaak nodig om uit te leggen waarom iemand ervoor kiest om zijn werk gratis weg te geven. De dingen liggen anders in de open source wereld waar het idee van het delen van je werk met anderen ten voordele van iedereen de rode draad is waaruit gemeenschappen zijn geweven.
Hoewel ik niet op magische wijze de cultuur van open source naar naaipatronen kan brengen, kan ik wel naaipatronen in de open source wereld brengen.
[Freesewing.org](https://freesewing.org/) zal blijven aanbieden wat [Makemypattern.com](https://makemypattern.com/) vandaag de dag doet: gratis naaipatronen op maat. Maar daarbovenop zal je er zelf bijdrages aan kunnne leveren.
Laten we hopen dat in het Venn-diagram van de ietwat nerdige en naaiende mens niet alleen ik in het midden sta.
joost
## Vermeldenswaardige mensen
FreeSewing is een project van [Joost De Cock](https://github.com/joostdecock) en bijdragers.
Petje af voor [@jakesgordon](https://github.com/jakesgordon) en [Kevin Lindsey](http://www.kevlindev.com) die me hebben toegestaan om delen van hun code te gebruiken.
Het enthousiasme en de input in een vroeg stadium van [@diggydev](https://github.com/diggydev), [@cabi](https://github.com/cabi), [@woutervdub](https://github.com/woutervdub), [@cloutiy](https://github.com/cloutiy), [@straytaoist](https://github.com/straytaoist), [@netpraxis](https://github.com/netpraxis), [@Stefan1960](https://github.com/Stefan1960),
[@brendare1](https://github.com/brendare1), [@JorisJoppe](https://github.com/JorisJoppe),
[@JamJenkins](https://github.com/JamJenkins), en [@fightingrabbit](https://github.com/fightingrabbit) is een grote steun geweest voor dit project.
Met dank aan [@annekecaramin](https://twitter.com/annekecaramin) voor het ontwerpen van een logo dat cool genoeg is om op een T-shirt te zetten.
Bijzondere dank aan [@scorchtorch](https://twitter.com/scorchtorch) om de beste te zijn in dat ding met harten/sla/geweien.
En ten slotte zou dit project niet bestaan zonder de gebruikers, supporters en schenkers van [MakeMyPattern.com](https://makemypattern.com/).
Bedankt allemaal!